Ekonomi

Küresel piyasalar ABD enflasyon görünümüyle canlandı

ABD’de enflasyonun kalıcı olacağına dair korkunun azalmasıyla dünya genelinde iyimserlik dalgasına kapılan yatırımcılar, dolar değer kaybederken hisse senetlerinde ve daha riskli para birimlerinde alım yapmaya başladı.

Wall Street’in rekor seviyelere yükselmesini izleyen coşku, Asya piyasaları için olumlu bir hava yarattı ve FTSE ve DAX endekslerinin tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığı Avrupa’da güçlü bir açılışa işaret etti.

Dikkatler şimdi, geçen haftaki beklenmedik düşük rakamların ardından işgücü piyasasında yavaşlama işaretleri arayan ABD haftalık işsizlik başvurularına çevriliyor. Genellikle göz ardı edilen bu veri, şimdi ekonomik soğumanın göstergeleri açısından mercek altında.

Piyasa beklentileri değişti ve şimdi Federal Rezerv’in iki çeyrek puanlık faiz artırımı yapması bekleniyor; Eylül’deki artış tamamen öngörülürken Temmuz’daki artış bir olasılık olarak görülüyor.

Avrupa’da ekonomik takvim nispeten seyrek ve Norveç’in GSYH rakamları günün en önemli açıklaması olarak öne çıkıyor. Ancak gün, dört bölgesel Federal Rezerv başkanının (Thomas Barkin, Raphael Bostic, Loretta Mester ve Patrick Harker) yanı sıra Senato önünde ifade verecek olan Fed Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr da dahil olmak üzere merkez bankası konuşmacılarıyla dolu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos ve Portekiz Merkez Bankası Başkanı Mario Centeno’nun konuşmalarıyla sesini duyuracak. İngiltere Merkez Bankası’ndan (BoE) Megan Greene İngiliz işgücü piyasasını tartışacak.

Yatırımcılar ECB’nin faiz indiriminde başlıca küresel merkez bankalarına öncülük edeceğini ve Haziran ayında bir indirimin neredeyse kesin olduğunu düşünüyor. BoE de mercek altında, zira 20 Haziran’daki politika kararı ECB’yi takip edip etmeyeceği konusunda yakın bir görüşme olarak görülüyor.

Perşembe günkü piyasa hareketlerini şekillendirebilecek önemli olaylar arasında ABD işsizlik başvuruları, Norveç’in GSYİH rakamları ve BT ve Deutsche Telecom’un kazanç raporları yer alıyor.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu